Wat is iui?

IUI staat voor Intra Uteriene inseminatie, een inseminatie in de baarmoeder dus.  Hieronder een beetje meer wetenschappelijke uitleg over de procedure en een filmpje dat bijzonder goed toont hoe alles juist in zijn werk gaat.


Intra-Uteriene Inseminatie (afgekort: IUI) is een voortplantingstechniek waarbij opgewerkte zaadcellen  kunstmatig in de baarmoeder worden ingebracht. Een IUI kan de kans op zwangerschap verhogen doordat op het juiste moment in de menstruele cyclus de meest beweeglijke zaadcellen in hoge concentratie dicht bij de vrijgekomen eicel worden gebracht.


Met LH urinetesten (liefst Clearblue) of door een echo wordt het moment van de eisprong  vastgesteld. Op de dag van de verwachte ovulatie wordt met een injectiespuitje en een speciale katheter het al of niet opgewerkte sperma (bij opgewerkt sperma is het zaadvocht verwijderd) in de baarmoederholte gebracht.
IUI wordt toegepast bij koppels, waarbij men indien mogelijk het sperma van de man gebruikt, men spreekt dan over 'Kunstmatige Inseminatie Echtgenoot, KIE'
Voor vrouwen zonder partner wordt sperma van een een zaaddonor gebruikt 'Kunstmatige Inseminatie Donorsperma KID'.
Een IUI behandeling kan bij de vrouw op twee manieren gebeuren:
  • in een gestimuleerde cyclus, of
  • in een natuurlijke (spontane) cyclus.

Gestimuleerde IUI

Bij een gestimuleerde IUI behandeling neemt de vrouw ovulatie stimulerende medicijnen om de follikels (eiblaasjes) te laten groeien. Dit kan op twee manieren:
  • Ovulatie Inductie (OI). Dit gebeurt meestal door het slikken van Clomid. Clomid verlaagt de oestrogeenspiegel, waardoor de hypofyse gestimuleerd wordt meer FSH (follikel stimulerend hormoon) te produceren. Nadeel van het gebruik van clomid is dat de verlaagde oestrogeenspiegel een negatieve invloed kan hebben op het baarmoederhalsslijm en het baarmoederslijmvlies. Dit kan soms de kans op innesteling verkleinen.Vandaar dat men clomid combineert met Pregnyl, wat HCG oftewel het zwangerschapshormoon bevat en zo innesteling kan bevorderen.
  • Ovariële Hyperstimulatie (OHS). Hierbij worden FSH (follikel stimulerend hormoon) injecties gegeven om de follikels te laten groeien (Menopur)  en wordt een LH injectie gegeven om de ovulatie in gang te zetten. Er wordt gestreefd naar de groei van slechts een paar (1-3) follikels, daarom wordt gesproken van milde hyperstimulatie. Dit in tegenstelling tot IVF/ICSI, waar men streeft naar groei van meerdere (3-20) follikels; daar spreekt men van geControleerde Ovariële Hyperstimulatie (COH).
Net als bij een IVF-behandeling begint het stimuleren van de follikelgroei gewoonlijk op dag 3 van de menstruele cyclus en duurt gewoonlijk tussen de 10 en 18 dagen. Gedurende deze tijd doet een arts regelmatig een echografie van de eierstokken en baarmoeder, om te zien of de follikels in het juiste tempo rijpen, en of het baarmoederslijmvlies voldoende dik is. Wanneer blijkt dat er meer dan 3 follikels rijp aan het worden zijn, dan wordt gewoonlijk de IUI behandeling afgebroken, omdat de kans op meerlingen dan vrij groot is. In sommige gevallen wordt bij meer dan 3 rijpende follikels toch doorgezet, afhankelijk van de voorgeschiedenis en leeftijd van de vrouw. Aan een oudere vrouw, met slechte kwaliteit eicellen en meerdere mislukte fertiliteitsbehandelingen achter de rug, is het immers erg moeilijk uit te leggen dat ze een grote kans zal hebben op het krijgen van een meerling.
Als uit echo's blijkt dat de follikel(s) groot genoeg zijn, dan wordt de eisprong opgewekt met behulp van een HCG injectie (bijvoorbeeld Pregnyl). Omdat - in tegenstelling tot gemeenschap - de inseminatie vaak maar één keer per maand kan worden toegepast en de eicel een beperkte levensduur heeft, is het voor het succes van de behandeling cruciaal dat de inseminatie op het meest vruchtbare moment plaatsvindt. De eisprong is te verwachten ongeveer 36-40 uur na de HCG injectie.


Hieronder het filmpje met nog wat meer informatie


3D animatie IUI

Geen opmerkingen:

Een reactie posten