Wat is ivf/icsi?


Ik had gehoopt dat dit geen hoofdstuk op de site  ging worden, maar helaas. Wat is ivf en icsi?

IVF staat voor In vitro fertilisatie, wat proefbuisbevruchting betekent. Bij ivf wordt de eicel dus op voorhand al bevrucht in het labo om nadien terug te plaatsen in de baarmoeder. Daar moet de bevruchte eicel zich nog innestelen. Bij IVF  brengt men de eicel en de zaadcellen samen in het labo  en dienen de zaadcellen zelf door te dringen tot in de eicel. Bij icsi zal men een enkele zaadcel met een naald in de eicel inbrengen. 

Dit is in het kort uitgelegd. Natuurlijk is dit een heel proces, waar wel wat stappen voor nodig zijn, deze worden hieronder uitgelegd.

1.              Voorbereiding
Bij ivf neemt men heel je cyclus over. Het is de bedoeling dat je in overproductie gaat, maw dat je veel eicellen produceert. Hiervoor krijg je hormonen.
* Je krijgt iets om de natuurlijke productie van  je eigen hormonen (de gonadotrofinehormonen) te remmen, zodat  er geen eicellen spontaan vrijkomen. Je mag namelijk geen spontane eisprong hebben.
* Je neemt dagelijkse injecties om de eierstokken te stimuleren om meerdere eicellen aan te maken.

Het is op voorhand echter moeilijk te zeggen hoe het lichaam zal reageren hierop, het is dus best mogelijk dat de dosis van de medicatie gaandeweg aangepast wordt.

2.              Controles
Regelmatig volgen er echo’s en bloedafnames om te kijken hoe het met de follikelgroei zit.

3.              Punctie
Zodra de follikels groot genoeg zijn, wordt er pregnyl gespoten, dit om de laatste groeifase af te dwingen zodat het ei’tje loskomt uit de follikel.  De punctie volgt na 35 uur. Een punctie is eigenlijk het aanprikken van de eicellen met een holle naald. Dit gebeurt onder plaatselijke of algemene verdoving

4.              Bevruchtign
In het labo zal de klinisch bioloog  nagaan welke groeifase iedere eicel heeft bereikt en enkel de goede eicellen overhouden. Het kan dus best zijn dat je aantal verzamelde eicellen meteen gehalveerd worden.  Nadien zal men de goede eicellen in contact brengen met de zaadcellen zodat ze kunnen worden bevrucht.  Binnen de 18 uur weet men of de bevruchting heeft plaatsgevonden, binnen de 24 of 72 uur kan men vaststellen of de embryo zich goed ontwikkelt. Na 5 dagen volgt dan de terugplaatsing

5.              Terugplaatsing
Na de punctie  moet je progesteron nemen (de beruchte utrogestan) om je baarmoeder voor te bereiden op de terugplaatsing.  De beste embryo wordt met een katheter in de baarmoederholte teruggeplaatst.

Als je meerdere goede embryo’s hebt, dan kan het zijn dat  men deze invriest, om eventueel bij een volgende poging te kunnen gebruiken. Een embryo moet echter al van zeer goede kwaliteit zijn om hiervoor in aanmerking te komen. Zo kan men, indien de huidige poging niet gelukt is, de volgende  keer een cryo (ei’tjes uit vriezer) gebruiken. Dit heeft als voordeel dat er veel minder hormonen genomen moet worden ter voorbereiding.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten